Månedens vikar i juli: “Det betyr så mye å få hjelpe de menneskene som trenger det mest”

Publicert
28/6/2022
Skrevet av

Hver dag gjør helsevikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin gode innsats, gjennom Bonlivas hyllest til Månedens vikar – som er den første prisen til vikarer i Norge. I juli har prisen gått til sykepleier Kicki Zancotti.

I 42 år har Kicki viet seg til yrket og hun elsker jobben sin. Etter et langt arbeidsliv i Göteborg og ute på havet, er hun nå på oppdrag i Halsvik. Under intervjuet vårt blir vi kjent med en modig og sterk kvinne som har opplevd verden og som våger å prøve nye ting.

– Jeg har jobbet som sykepleier i 42 år og valgte dette yrket fordi jeg følte et sterkt behov for å hjelpe folk akkurat slik som Florence Nightingale. Jeg begynte å studerei Kroatia og der møtte jeg mitt livs kjærlighet. Kjærligheten tok meg så til Göteborg – et sted som siden har blitt min hjemby. Göteborg minner mye om Kroatia, med havet og menneskene. Mannen min var sjømann, så i 1985 reiste jeg med han på vår første tur. Den gikk fra Nederland til New York. Det var en tur på 15 dager over havet. Jeg tok vare på mannskapet da det oppstod mindre skader, forteller Kicki.

Kicki jobbet i Norge for tretten år siden, men plutselig og uventet sykdom snudde livet hennes opp ned. Hendelsen preget hennes i mange år fremover. Høsten 2021 ble derimot vendepunktet i livet. Da tok hun den store beslutningen om å forlate arbeidsplassen hun lenge hadde elsket, for å prioritere et mer fleksibelt liv.

– Jeg jobbet i Norge fra 2009 til 2011, men måtte forlate oppdraget ettersom mannen min fikk ALS. Jeg valgte å bli hjemme i Göteborg for å ta vare på han, men etter halvannet år gikk han bort. Denne hendelsen førte til at jeg egentlig ikke kunne flytte fra Göteborg igjen, men i fjor høst innså jeg hvor viktig det var for meg å ha mer frihet og fleksibilitet i min nåværende livssituasjon. Min far, mitt barn og mine barnebarn bor i ulike land, så jeg ønsker å kunne reise til dem så mye som mulig. Jeg har nådd en alder hvor jeg har blitt mer bevisst på tiden jeg har i livet og ønsker derfor å kunne bestemme selv og ha mer kontroll over livet mitt den dag i dag, i stedet for å vente på pensjonisttilværelsen. I fjor sa jeg til meg selv: “Det er nå eller aldri”. Da jeg innså at jeg hadde et større behov for frihet – som min faste arbeidsplass ikke kunne tilby

– bestemte jeg meg for å slutte og begynte som bemanningssykepleier i stedet, sier Kicki. 

Jeg har nådd en alder hvor jeg har blitt mer bevisst på tiden jeg har i livet og ønsker derfor å kunne bestemme selv og ha mer kontroll over livet mitt den dag i dag, i stedet for å vente på pensjonisttilværelsen.

Da Kicki bestemte seg for å ta skrittet over til vikarjobben, begynte hun å lese om hvilke bemanningsselskaper som fantes. For Kicki var møtet med hennes kontaktperson samt at selskapet delte hennes verdier helt avgjørende.

— Jeg gjorde litt research på ulike bemanningsselskaper som jeg syntes virket interessante og Bonliva var på topp tre. Det var under møtet med min kontaktperson, Emma, at jeg bestemte meg for at Bonliva skulle bli min første arbeidsgiver. Hun var virkelig den avgjørende faktoren for hvorfor jeg valgte nettopp dere. Det overrasket og forbløffet meg hvor oppmerksom hun var på mine ønsker, erfaringer og ferdigheter. Hun ser og hører meg virkelig, noe som betyr mye for meg. Det skaper en drivkraft i arbeidet mitt som gjør at jeg ønsker å gi tilbake enda mer. Jeg skulle ønske flere kunne bli sett på samme måte. Jeg opplever at Bonliva er bevisste på hvor viktig det er å benytte både unge og eldre sin kompetanse, noe jeg verdsetter høyt. Jeg er veldig fornøyd og håper dette samarbeidet vil vare lenge, sier Kicki.  

Kicki er bevisst på sin rolle og kravene som stilles til henne som bemanningssykepleier og når hun kommer til nye virksomheter. Hun understreker viktigheten av å gjøre sitt beste.

– Det er alltid tøft å komme til en ny virksomhet. Det kan være en ganske kort opplæring og da skal man rekke å lære seg blant annet datasystemer og rutiner.  Jeg stiller høye krav til meg selv, og det gjør også arbeidsgiver. Samtidig møter jeg så utrolig mange fantastiske mennesker, som er engasjerte og jeg lærer så mye om meg selv gjennom denne prosessen. Når jeg er ferdig på et oppdrag er jeg bevisst på å alltid la en dør stå åpen. Ved å gjøre sitt aller beste og løfte menneskene rundt seg skapes en bedre arbeidsplass, sier Kicki. 

Å føle seg nødvendig er noe Kicki vender tilbake til og hun ser tilbake på alle opplevelsene hun har vært gjennom. 

– Jeg elsker virkelig jobben min som sykepleier. Den har beriket og gitt meg så mye i livet. Alle møtene med så mange forskjellige mennesker, pasienter og kollegaer i flere land har gitt meg enorm glede. Det beste med yrket mitt er at jeg vet hvor mye helsepersonellet betyr i samfunnet og det betyr så mye å kunne hjelpe de menneskene som trenger det mest. Livet føles meningsfullt når jeg kan være en ressurs for mennesker i nød, men også for bedriften jeg jobber i og for meg selv, sier Kicki. 

Vikarjobben gir mange muligheter og det å reise til en helt ny by for å hjelpe en bedrift som trenger støtte, kan både føles meningsfullt og litt ensomt. For å gjøre hverdagen mer innholdsrik finner Kicki glede i naturen og de små tingene i livet. 

– Å jobbe som vikar gir en slags frihet, fordi det er jeg som velger når og hvor jeg vil jobbe. Det er ikke alltid like gøy å være borte fra egen seng, så jeg liker å ta med småting slik som en bok, bilder eller mitt eget putevar. Det er dette som gjør at nye omgivelser føles mer som hjemme. Når jeg har fri og er på et nytt sted, elsker jeg å gå turer og oppdage nye steder. Jeg liker å gå nær havet hvor jeg kan puste, meditere og bare være til. Havet og naturen betyr mye for meg. Det gir meg energi og en følelse av å være hjemme. Når jeg ser utover havet minner det meg om balkongen i huset mitt i Kroatia og min elskede by, Göteborg, avslutter Kicki. 

Abonner på Bonlivas nyhetsbrev

Få tilgang til oppdrag, inspirasjon og tilbud hver måned!