Livet som sykepleiervikar og friluftsliventusiast – del 1

Publicert
24/8/2022
Skrevet av

I denne artikkelen skal vi møte Alexander Eklöf og Timmy Larsson som er sykepleiere, venner og friluftsliventusiaster. De fikk muligheten til å følge drømmen sin – et liv der de kunne vie seg til det de elsker mest: naturen,å fotografere og sykepleieryrket.

En vanlig årsak til at helsepersonell velger vikaroppdrag, er at det gir større frihet til å styre sin egen hverdag og gir mulighet til å kombinere jobb med hobbyer. Timmy og Alexander sine liv fikk en vending da de begynte å arbeide for Bonliva i 2019. Da fikk de muligheten til å leve drømmelivet sitt.  

Timmy og Alexander valgte yrket fordi de ønsket å jobbe tett på mennesker, men det var ikke opplagt for dem at det var sykepleiere de skulle bli. De ble kjent med hverandre da Alexander gikk siste året på studiet i Umeå, Sverige i 2018.  

– Jeg var ferdigutdannet i januar 2018, og kom raskt inn i sykepleieryrket! Jeg skulle egentlig bli brannmann, men så pådro jeg meg diskusprolaps og måtte tenke nytt. Til slutt bestemte jeg meg for å satse på å bli lege, men jeg innså at dette heller ikke var den rette veien for meg. For leger er det ikke lett å bytte fra hjertemedisin til ortopedi, mens det som sykepleier fungerer bedre å hoppe mellom ulike retninger. Dessuten opplever jeg, at jo høyere opp i den akademiske rangstigen man kommer, jo lengre unna pasienten kommer man. Derfor er det å jobbe som sykepleier et bra kompromiss, som passer meg og min rastløse sjel bedre, sier Timmy.  

– Da jeg var ferdig på videregående følte jeg meg ganske usikker på veien videre karrieremessig. Det var en bekjent som sa at hun visste hva jeg skulle gjøre: «Du skal bli sykepleier!». Jeg har alltid brydd meg om andre mennesker og jeg var gjerne den første som kom bort da noen skadet seg på fotball- eller ishockeytrening. Jeg valgte å høre på henne, og ble ferdig med sykepleierutdanningen i Umeå i januar 2019. Deretter begynte jeg å jobbe på thoraxkirurgisk avdeling, hvor Timmy også jobbet. Jeg kjente allerede Timmy fra før, han var nemlig fadderen min da vi studerte, sier Alexander.  

Foto: Alexander Eklöf, Ryptind i Bodø, februar 2020

Under studiene dro Timmy til Vestlandet og han forsto umiddelbart at naturen og landskapet passet perfekt til hans livsstil.  

– I studietiden dro jeg til Vestlandet, og det var først da jeg fikk øynene opp for tur og fjell. De gode opplevelsene på Vestlandet fortsatte å forfølge meg da jeg var ferdigutdannet, og jeg begynte å snakke med en venn om å reise til Nord-Norge. Vi søkte opp forskjellige bemanningsselskaper, og fikk etter hvert et oppdrag i Finnmark. Jeg trivdes så godt med å jobbe som vikarsykepleier. Etter åtte måneder var jeg tilbake på thoraxavdelingen og det var da jeg fortalte Alexander om opplevelsene mine, sier Timmy.

– Jeg ble så inspirert av Timmy da han kom tilbake fra oppdraget. Han levde virkelig livet – i en jobb kombinert med skikjøring, fjell og fjorder. Det tok ikke lang tid før vi kontaktet Bonliva, etter et tips fra en venn. Vi hadde sett på flere bemanningsselskap, men vi syntes dere hadde de beste oppdragene. Vårt krav var å kunne jobbe sammen og vi ville helst jobbe i Tromsø eller Bodø. Vi fikk akkurat det vi hadde ønsket, hvor vårt første fellesoppdrag var i Bodø, forteller Alexander.

Det har vært viktig at alt det praktiske før oppdraget har fungert knirkefritt, fordi livet er så mobilt.

– Vi får hjelp til at vi trenger før oppdrag, noe som er veldig viktig. Vi ville aldri ha klart dette uten. Siden jeg velger å flytte ganske mye rundt, er det for eksempel ikke så gøy å måtte ordne overnattinger selv. Nå får jeg det servert på sølvfat: «Her skal du jobbe og her skal du bo» – enklere enn det, blir det ikke. Hvis det er et problem med timeplanen eller noe annet, vet jeg at både Alexander og jeg kan henvende oss til vår kontaktperson i Bonliva, forklarer Timmy.

Interessen for fotografering har utviklet seg de siste årene for både Timmy og Alexander. De finner begge inspirasjon i naturen.

– Jeg kjøpte mitt første kamera i 2014 og da hadde jeg egentlig ingen stor interesse for fotografering. Jeg fikk interesse for fotografering da jeg flyttet til Umeå for å studere, da jeg en kveld, helt uventet, så nordlyset. Etter den kvelden begynte jeg å gå ut for å fotografere nordlyset, både om kvelden og natten. Dette åpnet virkelig øynene mine for hvor mye fint det er rundt oss, som man går glipp av når man ikke stopper opp og ser. Det er også en hobby som passer perfekt når man er ute i naturen, som for eksempel på fjelltur. Vi tar med kameraet og blir ute hele dagen, sier Timmy.

– Jeg tror at fotografering handler mer om frihet, man trenger ikke å følge noen regler og det trenger ikke å være perfekt, mens helsevesenet er bygget opp rundt retningslinjer. Det er givende å ta del i begge verdener, legger Alexander til.

Norge har blitt det perfekte stedet for Timmy og Alexander, som ønsker å kombinere jobb med friluftsliv og interessen for fotografering.  

– Jeg trives i Norge fordi naturen er så vakker. Det er den største grunnen til at jeg er her og det fungerer ypperlig når jeg jobber som vikar. Jeg vet hva jeg vil og ønsker ikke å ta hvilket som helst oppdrag. Hos Bonliva blir mine ønsker ivaretatt. Det er bare å google og søke etter steder som kan virke spennende og så ta opp ønskene med din kontaktperson, sier Timmy.

– Det å få muligheten til å gjøre livet til et eventyr og i tillegg sammen med en venn, er fantastisk, avslutter Alexander.

Abonner på Bonlivas nyhetsbrev

Få tilgang til oppdrag, inspirasjon og tilbud hver måned!