Månedens vikar i august: “Vikarrollen er både lærende og utviklende, ferdighetene mine utfordres og tas i bruk i alle oppdragene jeg tar på meg.”

Publicert
29/8/2022
Skrevet av

Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og hjelpepleiere en fantastisk innsats i helsevesenet i Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin gode innsats gjennom Bonlivas hyllest «Månedens vikar i Norge». For august har prisen gått til spesialsykepleier Liliane Mukiza.

Liliane visste i tidlig alder at hun ville jobbe med å hjelpe mennesker, og det var like før hun fulgte i farens fotspor.

– Jeg vokste opp med en far som var lege og gjennom ham har jeg alltid hatt interesse for medisin og for å hjelpe andre. Først trodde jeg at jeg skulle bli lege som ham, men da jeg kom til Sverige oppdaget jeg at jeg måtte få det utenlandske vitnemålet mitt godkjent på nytt. Det gjorde at jeg i stedet bestemte meg for å ta sykepleierutdanning, som jeg ble ferdig med i 2013. Det beste med yrket er at jeg får møte mennesker som har behov for hjelp og støtte, og som vanligvis er i en sårbar situasjon. Jeg får så mye tilbake i møte med andre, og det holder meg, og hvordan jeg vil være som menneske, nede på jorden, sier Liliane.

Å jobbe som vikar gjør at jeg kan planlegge ferier slik at det passer meg og min familie, jeg kan ta lengre fri sammen med dem på mine egne premisser.

Under spesialistutdanningen fikk Liliane øynene opp for andre muligheter innenfor yrket, og hun valgte å gå gjennom bemanning med en gang hun var ferdig med utdanningen. Siden den gang har vikarrollen utviklet henne som sykepleier og gjort hverdagen enklere.

– For to år siden ble jeg ferdig med videreutdanningen i psykiatri. Jeg tok utdanningen samlingsbasert via Luleå tekniske universitet og fikk i denne perioden veldig gode erfaringer med kollegaene mine og deres måte å jobbe med pasienter på. Jeg hadde til da jobbet i samme fylkeskommune, så jeg ble nysgjerrig på å utvide erfaringene mine ved å reise gjennom jobb og lære av ulike virksomheter og personer man møter gjennom jobb. Dette førte til at jeg ble bemanningsvikar, sier Liliane.

Liliane fortsetter:

– Vikarrollen er både lærende og utviklende, ferdighetene mine utfordres og tas i bruk i alle oppdragene jeg tar på meg. Jeg får også oppleve mange forskjellige steder i Norge og Sverige, samtidig som jeg får muligheten til å lære forskjellige språk og dialekter, noe jeg alltid har vært opptatt av. Jeg får jobbe i kompetente team som hjelper meg med å vokse både som person og som sykepleier. Å jobbe som vikar gjør også at jeg kan planlegge permisjonen slik at det passer for meg og min familie, og jeg ta lengre permisjon hvis jeg ønsker, sier Liliane.

Liliane er takknemlig for opplevelsene hun får gjennom yrket, og er fornøyd med kontakten hun har hatt med sin kontaktperson i Bonliva.

– Det har vært en ære å jobbe med alle kollegaene jeg har møtt så langt ute på oppdrag, og spesielt pasientene jeg har møtt og blitt kjent med. Jeg føler meg ydmyk over å kunne hjelpe ansatte og pasienter som også behandler meg så godt, og samtidig få oppleve den vakre naturen som er her i Norge. Jeg kommer også veldig godt overens med min kontaktperson, hun tar seg av mine ubesvarte spørsmål både under oppdrag og når jeg har fri. Jeg føler meg trygg og verdsatt, avslutter Liliane.