Månedens vikar i august: "Personlig er jeg fascinert av situasjoner på jobben når det er akutt og hvordan du og dine kollegaer jobber sammen, som gruppe, for å redde en pasient.»

Publicert
15/8/2023
Skrevet av

Hverdag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i hele Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sitt arbeid, gjennom Bonlivas hyllest til månedens vikar – i augusti gikk prisen til sykepleier Farrukh Tolenov.

Farrukh Tolenov (30) har jobbet som sykepleier i snart fire år og har en bred erfaring. Han har jobbet på forskjellige avdelinger og har erfaring fra blant annet geriatri, kardiologi, infeksjon og nevrologi. I dag er han i sitt andre oppdrag for Bonliva, men valget om hva han skulle bli var ikke selvsagt.

– Etter videregående studerte jeg for å bli sivilingeniør og har fullført halve utdanningen, men jeg innså at det ikke var det jeg ønsket å jobbe med i fremtiden, forteller han.

Moren hans jobber også i helsevesenet og har gjort det i mange år. Han takker henne for at han tok valget om å studere sykepleie.

– Alle brikkene falt på plass. Jeg følte umiddelbart at det her var min greie, sier Farrukh.

Det å kunne hjelpe mennesker med små og store utfordringer er noe av det han liker best med jobben. Alt fra å få noen til å smile, til å utføre HLR og forhåpentligvis redde liv. Han nevner flere grunner til at han er fornøyd med utdanningsvalget sitt.

– Jeg liker også at det er stort utvalg av interesseområder. Og sist, men ikke minst, muligheten for å møte mange forskjellige mennesker på jobb. Både kollegaer, pasienter, pårørende og andre. Det gjør hverdagen mer interessant og lærerik, fortsetter han.

Livet som vikar startet sammen med en god kompis. Begge to likte kombinasjonen av å kunne oppleve nye steder og møte nye mennesker, og samtidig få bedre lønnsvilkår. Farrukh er nå på et oppdrag i Farsund og livet som vikar har gitt mersmak.

– I arbeidslivet kan jeg nå jobbe med det som interesserer meg for øyeblikket, til jeg føler det er på tide å gå videre. Privatlivet er det samme som før, utdyper han.

Han fyller dagene med trening, bøker og matlaging. Forskjellen nå er hvordan og hvor han utfører sine hobbyer.

– I en periode har jeg utsikt over havet, i en liten by, når jeg trener på treningssenteret. I en annen kan jeg befinne meg oppe på taket i en storby og meditere med andre, forteller han.

Noe av det han liker best er muligheten til å forme hverdagen selv. Du har frihet til å selv bestemme hvor, når og hvor lenge du vil jobbe på en arbeidsplass. På den andre siden er det også utfordringer med å være vikar i et bemanningsbyrå og da mener Farrukh at en trygg arbeidsplass er viktig.

– Jeg tror det viktigste er å finne et bemanningsselskap og en konsulent du er fornøyd med. Jeg har Fredrik som min konsulent nå. Jeg stoler på han og er ekstremt takknemlig for å være en liten del av Bonliva, sier han.

Han fikk Bonliva anbefalt av en tidligere kollega som også anbefalte Fredrik. Han serfor seg å fortsette som vikar i opptil to år til før han ønsker å ta envidereutdanning.

Idag er han på et omsorgssenter med tredelt turnus. I sin nominasjon får han skryt for å være positiv, profesjonell og kompetent.

– Personlig er jeg fascinert av situasjoner på jobben når det er akutt og hvordan du og dine kollegaer jobber sammen, som gruppe, for å redde en pasient. I de avgjørende minuttene er det deg kunnskap og evne som betyr noe. Alt annet er uviktig, avslutter han.