Månedens vikar i februar: «Siden da har jeg jobbet for vikarbyrå, og jeg elsker det»

Publicert
16/1/2024
Skrevet av

Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i hele Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin innsats, gjennom Bonlivas hyllest til månedens vikar – i februar gikk prisen til sykepleier Lisa.

Månedens vikar har en fartstid på fem år som sykepleier. Lisa Halonen (30) visste tidlig at det var sykepleier hun skulle bli, men tok en liten omvei for å komme seg dit.  

– Jeg har gått den lange veien. Jeg jobbet først som assistent, så studerte jeg for å bli helsefagarbeider og til slutt sykepleier. Jeg har alltid likt tanken av å jobbe med mennesker, forteller hun.  

Karrierevalget ble tidlig klart for Lisa, og hun nevner flere aspekter hun liker med yrket.  

– Det beste er å få hjelpe andre mennesker og gjøre noen glad, men også å få ta del i deres livshendelser, sier hun videre.  

Etter tre år som fast ansatt på et sykehus i Göteborg følte hun seg sliten og trøtt. Hun måtte se seg selv i speilet og finne ut om det var det her hun egentlig ville.  

– Jeg hadde ikke skjønt at det skulle bli så tøft og krevende å jobbe som sykepleier. Da foreslo en venninne at jeg kunne jobbe i bemanning – og siden da har jeg jobbet for vikarbyrå, og jeg elsker det, forteller Lisa.  

«Jeg har mer energi både på jobb og på fritiden»

Sykepleieren, opprinnelig fra Sverige, har nettopp fullført sitt første oppdrag i Bonliva, og når vi prater med henne er hun på ferie i Polen.  

– Jeg føler meg mye friere og gladere. Jeg har mer energi både på jobb og på fritiden. Jeg elsker at jeg kan være med å påvirke hvor jeg jobber, når og hvor mye. For meg finnes det bare fordeler med å jobbe i vikarbyrå, sier hun videre.  

Selv om dette har gitt mersmak for Lisa, møter hun også på utfordringer ved å jobbe i bemanning.  

– Det kan for eksempel være å skulle leve opp til forventninger på den nye arbeidsplassen. Lære seg nye prosedyrer og rutiner der du er. Forskjellen på å være fast ansatt og i bemanning er blant annet lønn og ansvar. Som vikar opplever jeg at vi kanskje ikke tar like stort ansvar som de faste ansatte. Fordi vi ikke er like innarbeidet i rutiner og kjenner ikke pasientene like godt, utdyper hun.  

Har du en morsom historie fra helsevesenet?

– Nå kommer du til å le, men jeg har faktisk lært meg hvordan en kan sette på støttestrømper lettere. Når jeg skulle fortelle dette til mine kollegaer, så sa alle: «Men Lisa, sånn har vi alltid gjort det». Da følte jeg meg alene om å ikke kunne det, forteller hun lattermildt.  

Oppdraget hun var på frem til 31. januar, var i Høyanger kommune. Hun jobbet i hjemmetjenesten. Under oppholdet møtte hun det som i dag er kjæresten hennes og de planlegger en ferie sammen. Lisa har nemlig lagt inn to måneder med ferie etter oppdraget med Bonliva - byrået som startet hennes reise i en hverdag som sykepleier i et bemanningsbyrå.  

– Jeg tok kontakt med Bonliva fordi jeg hadde hørt mye bra om de og fordi jeg ønsket jobb ganske snarlig, avslutter hun.  

Sykepleieren jobbet i Høyanger i ti måneder før hun tok seg velfortjent ferie. I sin nominasjon får hun varme ord fra kommunen. De forteller at Lisa alltid bidro med positiv energi og kunnskap, og at hun var alltid både fleksibel og engasjert.