Månedens vikar i februar: «Å hjelpe mennesker når de behøver det som mest, gjøre en forskjell og redde liv, gir meg stor drivkraft»

Publicert
20/2/2023
Skrevet av

Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i hele Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin innsats, gjennom Bonlivas hyllest til månedens vikar – i februar gikk prisen til sykepleier Asghar Hussaini.

Asghar Hussaini har jobbet som sykepleier i snart to år. Han startet jobbkarrieren som økonomi assistent noe han synes var både interessant og lærerikt i starten. Etter en stund ble det litt for like dager og Asghar ønsket en jobb med flere utfordringer.

– Etter en stund opplevde jeg at jeg gjorde det samme hver dag og det var for få utviklingsmuligheter. Så en dag gikk jeg inn i på arbeidsformidlingens nettside for å finne jobb og fant en liste over yrker som trenger flere folk. Der stod det listet opp lærer og sykepleier. Jeg kjente ingen som jobbet i helsesektoren og hadde selv ikke noe forhold til det. Jeg tok en sjanse og søkte sykepleieutdanningen. Dette kom som et sjokk for mine venner og familie. Jeg var ikke hundre prosent sikker selv, men etter første praksis kjente jeg at jeg var på rett plass. Jeg er takknemlig og glad for valget jeg tok, forteller Asghar.

Selv med en litt utradisjonell vei til sykepleieyrket er det ingen tvil om at Asghar er en engasjert sjel som liker bredden jobben gir og er klar på hva han synes er det beste ved yrket.

– Å hjelpe mennesker når de behøver det som mest, gjøre en forskjell og redde liv, gir meg stor drivkraft. Jeg liker også å få lære noe nytt hver dag og alle mulighetene en har etter endt utdanning. Etter hvert ønsker jeg å søke videreutdanning, sier han.

Som vikar i bemanningsbyrå har jeg mer tid til å andre saker og lønnen bidrar også til det. Jeg får treffe mine foreldre og søsken oftere, noe jeg ikke kan i en fast stilling.

I dag er han på oppdrag i Indre Østfold på en demensavdeling, men har erfaring fra både hjerteintensiv, medisinsk avdeling på sykehuset i Harstad og sykehjem og omsorgssenter med korttids- og rehabiliteringsavdeling. Spesielt erfaringen fra hjerteintensiv har vært med på å gjøre Asghar klar for å ta på seg bemanningsoppdrag.

– Jeg liker utfordringer og det å få være vikar kan innebære å lære seg rutiner på en helt ny avdeling på kort tid. Jeg har hatt så lite som tre timer til en dag opplæring. Jeg liker å reise og nå kan jeg kombinere jobb med det. Det er også fint å treffe nye mennesker man kan utveksle erfaringer med. Og en bonus med bedre lønn, forteller Asghar.

Mellom oppdrag og på fridager liker Asghar å trene, lese bøker og se på filmer og serier. Bor han nær fjellene, og det er fint vær, liker han å gå på topptur og nyte utsikten. Dette er noen av fordelene han nevner med å jobbe som vikar, men liker også at han kan prioritere nære relasjoner i større grad enn tidligere.

– Som vikar i bemanningsbyrå har jeg mer tid til å andre saker og lønnen bidrar også til det. Jeg får treffe mine foreldre og søsken oftere, noe jeg ikke kan i en fast stilling, utdyper han.

Asghar har aldri vært i tvil om at han har valgt riktig, men mener også det er utfordringer og forskjeller mellom en fast ansettelse og å jobbe som vikar.

– Kortere opplæring er en forskjell. Som vikar hopper man inn og begynner å jobbe med en gang. Derfor må du være sikker i din rolle som sykepleier før du begynner i bemanningsbyrå. Pasientsikkerhet kommer først. Det er også større frihet i å ta ekstravakter. Som fast ansatt er det

mer press på å si ja når det er behov, forklarer han.

Ved spørsmål om et minne han har fra helsevesenet, er det et problem som har vist seg å oppstå ved flere av avdelingene Asghar har jobbet på.

– Jeg har et navn det kan være vanskelig å uttale. Majoriteten av pasientene jeg har møtt i min tid som vikar i Norge klarte ikke uttale eller huske det, men de visste jeg var fra Sverige og derfor valgte de å kalle meg for «svensken», forteller han.

I nominasjonen får Asghar mye ros og er mye etterspurt fra avdelinger han har vært på tidligere. Det blir også nevnt at han har takket nei til andre oppdrag for å fortsette med Bonliva.

– Mitt første oppdrag var via et annet bemanningsbyrå. Jeg var ikke helt fornøyd med dem og da anbefalte en venn av meg Bonliva. Konsulentene i Bonliva er alltid tilgjengelig når man trenger de som gir meg en trygghet og de er raske på å finne oppdrag, avslutter Asghar.