Månedens vikar i september: “Det beste med å jobbe slik jeg gjør, er å kunne bestemme hvor mye jeg vil jobbe”

Publicert
29/9/2022
Skrevet av

Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og hjelpepleiere en fantastisk innsats i helsevesenet i Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin gode innsats gjennom Bonlivas hyllest «Månedens vikar i Norge». I september gikk prisen til sykepleier Tami Ghola.

Tami og mannen befinner seg på grensen mellom Albania og Hellas. Det er 32 grader i solen og i bakgrunnen kan man høre en foss. Sammen med mannen reiser hun fra Sverige til Tyrkia med bobilen sin, en liten bobil med fire senger, en tur de har tatt nå i tre år.

– Vi jobber vanligvis tre måneder, så tar vi fri i tre, og når vi har fri drar vi med bobilen til Tyrkia hvor vi har en leilighet. Det er en kjøretur på 4000 kilometer og det tar oss omtrent tre uker. Vi skulle ha vært i Hellas i kveld, men ble værende her i Albania fordi mannen min så en vakker foss, så vi blir her en natt til. Jeg elsker naturen og naturopplevelsen jeg får når vi reiser på denne måten, vi kan campe nesten hvor vi vil, og det er det som tiltrekker oss. Det er det tredje året vi tar denne turen, og hver gang tar vi ulike ruter for å kunne utforske nye steder, forteller Tami.

I snart 30 år har Tami jobbet som sykepleier og har brukt mange av de årene på medisinsk akuttmottak på Östra sjukhuset i Gøteborg, men 2017 ble starten på et nytt kapittel i livet.

– I 1985 flyttet jeg til Sverige fra Iran, i 1988 begynte jeg hjelpepleierutdannelse, og ble ferdig i 1990. Jeg jobbet noen måneder som hjelpepleier i hjemmesykepleien, men kort tid etter begynte jeg å studere for å bli sykepleier og ble uteksaminert i 1993. Etter endt utdanning begynte jeg å jobbe på en medisinsk avdeling på Östra sjukhuset i Gøteborg. Frem til 2017 jobbet jeg i samme avdeling og hadde også gruppeansvar som seksjonsleder. Jeg valgte å slutte for blant annet å kunne øke lønnen, og for å kunne jobbe mer fleksibelt. Jeg elsket å jobbe der og savner det noen ganger, men jeg var klar for å gjøre noe nytt.

En kollega av Tami visste hvor høyt hun elsket Norge og visste samtidig at Karlsøy kommune var på jakt etter sykepleiere, så Tamis drøm om å bo blant fjordene ble en virkelighet.

– Kollegaene mine visste hvor mye jeg elsket naturen i Norge og at jeg hadde feriert mye der, så en dag fortalte en kollega at de søkte etter ykepleiere i Karlsøy kommune. I desember 2017 ble jeg kontaktet av Karlsøys kommunalsjef som hadde hørt om meg. Hun hjalp personlig til med alle papirene og flybillettene, det var også hun som møtte meg på Tromsø lufthavn en måned senere. Før jeg dro, fortalte jeg mannen min på tull at: «Får jeg bor i et hus blant fjordene så kommer jeg ikke tilbake», og da jeg ankom fikk jeg bo i et hus med utsikt over fjorden. Mannen min hadde nettopp sluttet i virksomheten sin, så han kom en uke senere, og der var vi i ett år. Det var et flott sted med fantastiske mennesker, en del av hjertet mitt vil alltid være igjen der, sier Tami.

I 2022 dro Tami tilbake til jobb i Norge, men denne gangen til Halden, også via bemanning. Hun ser tilbake på opplevelsene og kollegaene hun ble kjent med.

– Da jeg dro på mitt første vikaroppdrag til Norge var det via Bonliva, og da hadde jeg ikke vært der siden jeg jobbet i Karlsøy. Jeg tok et oppdrag i Halden og trivdes veldig godt der. En utfordring med å komme til en ny arbeidsplass er at du hver gang skal rekke å komme inn i rutinene ganske fort, vanligvis på bare noen få dager. Samtidig møter man også veldig hyggelige mennesker og kollegaer, så jeg føler at det balanserer opplevelsen. En dag kom en kollega og overrasket meg med kake fordi jeg tilfeldigvis hadde nevnt bursdagen min. Jeg ble helt målløs fordi det egentlig ikke er noe jeg forventer av noen, jeg har virkelig fått venner for livet fra tiden i Halden, sier Tami.

Tami og mannen hennes har funnet en måte å legge opp livet slik at de kan maksimere det både ved fritid og oppdrag.  

– Det beste med å jobbe slik jeg gjør, er å kunne bestemme hvor mye jeg vil jobbe. Jeg og mannen min ønsker å kunne dele opp halvåret sånn at vi har fri i tre måneder og jobber tre, da har vi muligheten til å tilbringe mer tid med barn og barnebarn, samt ta denne bilturen til Tyrkia. Når jeg jobber med oppdrag har mannen min samtidig kunnet jobbe med selskapet sitt, og vi har kunnet bo sammen. Så snart jeg har fri i timeplanen reiser vi bort 2–3 dager med bobilen for å oppleve naturen, vi har blant annet dratt opp til Gaustatoppen som ligger i Telemark. Jeg vil si at vikarjobben virkelig passer oss perfekt, sier Tami.

Å kunne føle seg verdsatt og sett i arbeidet sitt er noe Tami verdsetter, og det er noe hun har fått oppleve i løpet av sine år som sykepleier.

– Jeg har alltid blitt satt pris på for yrket mitt, fått blomster fra sjefer når jeg har sluttet, men Bonliva har satt nye rekorder. Først fikk jeg vite at jeg hadde mottatt prisen Månedens vikar så ringte datteren min meg her om dagen for å fortelle meg at jeg også hadde fått et brev sendt hjem med et diplom. Jeg er så utrolig glad for alt dette, og det er en av grunnene til at jeg har valgt å samarbeide med dere. Dere får en til å føle seg så satt pris på, og jeg verdsetter det mest av alt. Det er fantastisk å jobbe med Bonliva, avslutter Tami.