Månedens vikar i november: “Jeg er veldig glad i å reise og oppleve nye steder, noe man får som en bonus i vikarrollen”

Publicert
17/11/2022
Skrevet av
Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i hele Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin innsats, gjennom Bonlivas hyllest til månedens vikar. I november gikk prisen til sykepleier Christina Engen Johansen.

Hvor lenge har du jobbet som sykepleier og fortell oss hva som førte deg til denne karriereveien?
-
Jeg var ferdig utdannet sykepleier i 2019. Det startet med at jeg ønsket å ta en bachelor i sykepleie for å senere bli Helsesøster. Dette er en plan som ikke enda er lagt på hylla, men jeg oppdaget underveis i studie at det var flere fagfelt i helsevesenet som jeg kunne tenke meg å utforske. Jeg følte meg veldig dratt mot å jobbe med kreftpasienter, så det var det første jeg gjorde etter endt studie. I dag har jeg satt meg på skolebenken igjen, tatt en helomvending, og studerer nå journalistikk. Ønsket mitt er å kunne kombinere disse yrkene i fremtiden slik at jeg både får jobbet med mennesker og mulighet til å være kreativ.

Hva er det beste med yrket?
-
Det beste med yrket er helt klart menneskene man møter på veien, både pasienter og kollegaer. Jeg liker også at man kan jobbe med så mye forskjellig. Vennene mine, som også er sykepleiere, jobber på helt forskjellige type avdelinger. De har sine nøkkelkvalifikasjoner som gjør at de passer perfekt inn i for eksempel psykiatrien, på en akuttenhet eller i hjemmetjenesten.

Hva fikk deg til å begynne å jobbe som vikar?
-
Jeg har permisjon fra studiene dette halvåret og synes det er et spennende konsept som var verdt å gi en sjanse. Det var først når Bonliva kontaktet meg via min profil på LinkedIn at jeg turte å si ja til et oppdrag. Nå håper jeg å få til flere oppdrag underveis i studie, så lenge det lar seg gjøre med timeplanen min.

Hvordan vil du si at vikarrollen har påvirket livet ditt?
-
Dette er mitt første oppdrag, og det har så langt vært en spennende utfordring å flytte til et helt nytt sted for å jobbe. Dette er jo en bygd og en arbeidsplass jeg mest sannsynlig ikke ville ha oppsøkt på egenhånd, og det har hittil vært en givende utfordring og en endring jeg setter pris på. Jeg er veldig glad i å reise og oppleve nye steder, noe man får som en bonus i vikarrollen. Det har gitt mersmak. Det å kombinere jobb i bemanningsbyrå med å jobbe som journalist kan være en fin kombinasjon for meg. Jeg har også møtt noen fantastiske mennesker her i Kvinesdal som jeg håper forblir i livet mitt.

Hvilke utfordringer kan du møte som vikar?
Jeg har blitt veldig godt tatt imot her i Kvinesdal og fikk bra opplæring, men det er alltid utfordrende å sette seg inn i alle rutiner som er på en avdeling. Som vikar må man raskt omstille seg rutiner, prosedyrer og utstyr på den nye arbeidsplassen. Det er jo veldig spennende å få prøve noe nytt samt å bo nye steder, men det innebærer også at du setter livet ditt hjemme litt på pause. De vanlige sosiale sammenkomstene blir ikke like lett. Man kan alltids holde kontakt over telefon og prøve å få til besøk, men det blir ikke helt det samme, og det krever en ekstra innsats for å ivareta livet hjemme. I gjengjeld får du møte nye flotte mennesker og nye eventyr der du får oppdrag.

Kan du fortelle oss om et fint minne du har fra å jobbe i helsevesenet?
- Jeg har jobbet innen helsevesenet siden jeg var 18, så det er mange gode minner. Jeg blir alltid varm i hjertet av tanken på de gangene jeg har jobbet helligdager i jula. Det er selvfølgelig veldig kjipt å ikke kunne feire jula med egen familie, men det har alltid vært en spesiell og hyggelig stemning på jobb. Det er godt å kunne tilbringe julen med de som, på grunn av sykdom eller dårlig helse, ikke har mulighet til å feire med sin egen familie. Dette ble også ekstra spesielt under pandemien da pasientene heller ikke kunne få besøk. Da prøver man alle sammen å gjøre det beste ut av det. Alle sykehus og sykehjem jeg har jobbet på tidligere er like flinke til å prioritere å gjøre det lille ekstra på slike dager. Det ender alltid i noen ekstra smil på avdelingen uansett diagnose, behandling og situasjon.

Hva fikk deg til å bli hos Bonliva?
- Jeg valgte Bonliva fordi de ga meg trygghet og møtte meg på alle bekymringer jeg hadde. Det var viktig for meg å vite at jeg kunne håndtere de utfordringene jeg kom til å møte. De ga meg også god nok tid til å finne ut om dette var riktig oppdrag for meg.