Månedens vikar i oktober: «Samtidig får jeg mulighet til å utvikle meg selv og min kunnskap»

Publicert
17/10/2023
Skrevet av

Hver dag gjør vikarer i form av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere en fantastisk innsats innen helse og omsorg i hele Norge. Derfor blir individuelle omsorgshelter anerkjent for sin innsats, gjennom Bonlivas hyllest til månedens vikar – i oktober gikk prisen til sykepleier Thyra.

Thyra (31) fra Østerrike har jobbet som sykepleier siden 2017. Hun har bred kompetanse fra forskjellige avdelinger og oppleves som en god ressurs. Så god at oppdraget hun er i på nåværende tidspunkt har blitt forlenget hele to ganger. Karrieren var ikke selvsagt. Hennes reise til Norge var mer tenkt som et friår. Før valget falt på sykepleier jobbet hun som blant annet aupair og bartender, og med dette skjønte hun at hun ønsket å jobbe med mennesker.

– Jeg ble enig med meg selv om at det å studere sykepleie kunne være en grei start for å fortsette med min egentlige plan i Østerrike – å studere medisin.

Men Thyra har hatt en del utfordringer på veien. Hun skulle følge planen, flyet til Wien var booket. Hun skulle ta oppstarts eksamen for å komme inn på medisinstudiet. Så ble grensene stengt.

– Jeg valgte heller å flytte til Nord-Norge og søkte som avdelingsleder på en sykehjemsavdeling. Jeg angrer ikke et eneste sekund over mitt valg. Etter 1,5 år kjente jeg at veien måtte gå videre i en litt annen retning og etter kort tid ble jeg kontaktet av Bonliva via LinkedIn.

Hun liker kombinasjonen; at hun kan være med på å dekke sykepleiemangelen i Norge og bruke hele sin kompetanse.  

– Jeg føler valget om å bli en mer «selvstendig» ansatt i vikarbyrå har bidratt til at fremtiden kommer til å bli mer begivenhetsrik.

Den fantastiske vennligheten, kjærligheten og den omsorgen jeg har erfart i løpet av mine 12 år som ansatt i det norske helsevesenet. Uansett hvor i dette landet jeg har jobbet, så har jeg kjent på takknemlighet.

Hennes første oppdrag var i Rjukan. I dag er hun i Kvinesdal på en langtidsavdeling. Når hun skulle gå over til å jobbe i bemanningsbyrå var hun usikker valget. Thyra likte tryggheten med en fast ansettelse og ønsket en myk start inn i en ny livsstil.

– Rutiner og vaner kan fort bli til uvaner, og det å ikke ville prøve noe som er utenfor min komfortsone har nok vært en slik uvane. Endringen i å gå over til å bli en «travel-nurse» ga en ukjent, men utrolig befriende følelse. Den følelsen kommer jeg til å ta videre med meg inn i alle nye gjøremål - og det kommer det til å bli mange av!

I dag kan hun bruke hele sin kompetanse over hele landet og på forskjellige arbeidsplasser i regi av Bonliva. Dette gjør at hun i dag ikke ser noen grunn til å slutte med bemanningsbyrå.

– Samtidig får jeg mulighet til å utvikle meg selv og min kunnskap, ved å lære noe nytt i hvert oppdrag. Videre ønsket jeg også dette fordi lønnen gjenspeiler jobben en sykepleier utfører hver eneste dag.

Den nye hverdagen har også gitt en finansiell uavhengighet, som igjen førte til at hun kunne følge drømmen om å bli hypnoterapeut.

– Det er for å utvide evnene mine fra å pleie de syke til å også kunne hjelpe mennesker utenfor den generelle helsesektoren, til å forebygge sykdommer ved å lære seg å leve livet med den helsa de selv ønsker å ha.

Ved spørsmål om hvilke utfordringer en kan møte som vikar, er Thyra fortsatt positiv og glad for valget hun selv har tatt.

– Så klart kan det å ikke jobbe på sitt faste bosted by på noen små utfordringer når det kommer til f.eks. legebesøk eller valg av antall eiendeler man bærer med seg. Men personlig kunne jeg ikke finne noen ulemper med valget mitt og anbefaler derfor alle som har mulighet til å prøve livet som bemanningssykepleier.

De beste minnene hun har fra yrket sitt er flere, og det er en ting som går igjen.

– Den fantastiske vennligheten, kjærligheten og den omsorgen jeg har erfart i løpet av mine 12 år som ansatt i det norske helsevesenet. Uansett hvor i dette landet jeg har jobbet, så har jeg kjent på takknemlighet.

I nominasjonen får Thyra skryt for evnen hun har til å tilpasse seg ulike arbeidsmiljø og hennes dedikasjon. Hun opptrer profesjonelt, samtidig som hun har stor omsorg for de rundt seg. Hun har til og med stilt krav tilbake til Bonliva – med god respons.

– Nylig har jeg også bedt om å få en faglig oppdatering i form av et kurs og er veldig fornøyd med svaret jeg fikk av Bonliva. Jeg anser det som meget viktig at et vikarbyrå ønsker å ha høy kompetanse når det kommer til sine vikarer for å sikre pasientsikkerheten på alle sine oppdrag.

For vår månedens ansatt var det ekstra stas å bli nominert i oktober, som er Rosa sløyfe-måneden. Hun har personlige erfaringer med brystkreft blant nære og har en klar oppfordring til Bonliva sine lesere.

– Det å sjekke seg jevnlig - faktisk FØR man har blitt voksen nok til å få automatisk innkalling til mammografi - er noe jeg anbefaler alle kvinner rundt meg. Det koster så lite å være obs på sin anatomi, men betyr så mye for en selv og ikke minst de rundt, som er glade i deg.